Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Problemele digestive şi pancreasul 

Este adevărat că mâncarea este combustibilul organismului nostru, care furnizează energia şi toţi nutrienţii importanţi. Dar, cu siguranţă, acesta nu trebuie să fie singurul motiv pentru care mâncăm: trebuie să ne şi bucurăm de mâncare! O masă împreună cu familia, prietenii sau colegii trebuie să fie un moment pe care să îl apreciaţi şi de care să vă amintiţi. Pentru aceasta, alimentele trebuie să se digere corespunzător, fiind nevoie de enzime digestive

Woman with blonde hair and closed eyes
Woman with blonde hair and closed eyes
Graphic of pancreas with enzyme

De ce este pancreasul atât de important când vine vorba de mâncare bună?

Aceste enzime sunt produse în pancreas. Pe vremuri, oamenii credeau că pancreasul, cu consistența sa cauciucoasă, era doar un amortizor care protejează stomacul. Dar este cu adevărat mult mai mult! Datorită enzimelor produse de pancreas, corpul nostru este capabil să descompună alimentele în părți minuscule care se pot transfera din intestin în fluxul sanguin și se pot livra în țesuturi și organe.

 

Dacă nu funcţionează corect, pancreasul nu produce suficiente enzime. Alimentele nu sunt descompuse îndeajuns şi pot apărea diferite probleme digestive. Atunci când discutaţi cu medicul despre problemele dumneavoastră digestive, s-ar putea ca acesta să folosească termenul de „insuficienţă pancreatică exocrină”, care nu este altceva decât termenul medical pentru lipsa de enzime pancreatice

 

  1. Pancreasul sănătos
    Enzimele digestive produse de pancreas descompun proteinele, grăsimile şi carbohidraţii în particule mai mici.
  2. Pacientul cu probleme digestive
    Dacă există tulburări în funcţionarea pancreasului, apare o lipsă de enzime digestive, iar grăsimile, proteinele şi carbohidraţii nu se descompun corespunzător.
  3. Pacientul care se tratează cu Mezym®
    Mezym® înlocuieşte enzimele care lipsesc şi ajută la digerarea alimentelor.

Cine poate suferi de insuficienţă pancreatică exocrină?

Insuficienţa pancreatică exocrină poate afecta persoanele de orice vârstă, dar riscul ca problemele digestive să fie legate de funcţionarea pancreasului creşte odată cu înaintarea în vârstă. 

Woman with cooking apron
Woman with cooking apron
Young girl with pink shirt
Young girl with pink shirt
Portrait of old man
Portrait of old man
Woman with hand on chin looks thoughtfully
Woman with hand on chin looks thoughtfully

Simptomele insuficienţei pancreatice exocrine

Simptomele pot fi de la ușoare şi moderate până la severe şi includ: 

 

Disconfort sau senzaţie de greutate în stomac după consumul de mâncăruri greu de digerat, grase, picante sau cu care organismul nu este obişnuit. * 

 

 

Simptome dispeptice, cum ar fi dureri de stomac, greţuri, vărsături, arsuri gastrice, balonare sau diaree.* 

 

Simptome dispeptice severe, cum ar fi durerea abdominală cronică, diaree şi steatoree (prezenţa grăsimilor în scaun), pierdere în greutate, osteoporoză etc.* 

 

* Numai medicul poate diagnostica insuficienţa pancreatică exocrină 

Insuficienţa pancreatică exocrină şi cauzele sale

V-aţi gândit vreodată că problemele dumneavoastră digestive ar putea avea legătură cu funcţionarea pancreasului? Afecţiunea în care pancreasul nu produce suficiente enzime digestive se numeşte insuficienţă pancreatică exocrină. 

Iată câteva situaţii şi afecţiuni în care este posibil ca pancreasul să nu funcţioneze cum trebuie: 

hourglass icon
hourglass icon

Vârsta

Este normal ca producţia de enzime digestive să scadă odată cu vârsta. Pe măsură ce înaintaţi în vârstă, cresc şansele de apariţie a unor probleme digestive asociate cu funcţionarea pancreasului. 

beer mug icon and ashtray icon
beer mug icon and ashtray icon

Consumul de alcool şi fumatul

Persoanele care consumă regulat alcool şi fumează mult suferă de insuficienţă pancreatică exocrină asociată pancreatitei cronice

syringe icon
syringe icon

Diabetul

Diabeticii pot suferi şi de insuficienţă pancreatică exocrină, ambele afecţiuni fiind legate de pancreas. 

hospital H icon
hospital H icon

În urma unor intervenţii chirurgicale sau leziuni

Dacă o parte din pancreas a fost înlăturată chirurgical (din cauza existenţei unei tumori, în urma unor leziuni etc.), funcţionarea acestuia este adeseori şi ea afectată. 

gene icon
gene icon

Afecţiuni genetice

De exemplu, cea mai frecventă cauză a insuficienţei pancreatice exocrine la copii este fibroza chistică. 

Stop smoking icon
Stop smoking icon
No alcohol icon
No alcohol icon

Cum se poate trăi cu insuficienţa pancreatică exocrină?

Tratamentul insuficienţei pancreatice exocrine presupune administrarea de medicaţie TSEP (tratament de substituţie cu enzime pancreatice),, un regim alimentar sănătos normal, nerestrictiv, şi unele schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă. Numai prin îmbinarea acestor aspecte puteţi ameliora simptomele şi vă puteţi bucura din nou de mese şi de o viaţă bună.

 

Urmăriţi alimentele pe care le consumaţi şi felul cum vă simţiţi după aceea. Astfel, le veţi putea evita pe cele care vă agravează simptomele. 

 

Dieta strictă, cu un conţinut redus de grăsimi, nu mai este recomandată în cazul pacienţilor cu insuficienţă pancreatică exocrină. Însă, trebuie să evitaţi alimentele bogate în fibre. Fibrele sunt dificil de digerat şi, în plus, fac inactivă lipaza pancreatică (enzima digestivă care descompune grăsimile). 

 

Consumaţi mai frecvent porţii mici de alimente cu valoare energetică ridicată. 

 

Pentru a putea fi siguri că dieta vă acoperă toate nevoile nutritive şi pentru a evita complicaţiile insuficienţei pancreatice exocrine, cum ar fi malnutriţia, lipsa de vitamine sau osteoporoza, consultaţi un medic nutriţionist

 

Luaţi TSEP la fiecare masă. Înainte de a începe să luaţi pancreatină, citiţi cu atenţie prospectul. 

 

Renunţaţi la fumat. Nu consumaţi alcool

Product image of Mezym

Trebuie să luaţi Mezym® în timpul mesei, pentru a înlocui enzimele digestive pancreatice. Mezym® vă va ajuta la uşurarea stomacului după masă. 

De asemenea, trebuie să faceţi unele schimbări în ceea ce priveşte stilul de viaţă, care presupun, în principal, o dietă echilibrată, care să vă acopere toate nevoile nutritive individuale (toleranţa individuală fiind un factor important), şi evitarea consumului de alcool şi fumatului.